Szaléziak.HU - Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány
< Vissza / Boldogok / Szalézi Szentség

Boldog Rua Mihály

Boldog Rua Mihály

1837-1910
Áldozópap
Emléknap: október 29.

Boldog Rua Mihály volt Don Bosco első utóda, alázatos és hűséges tanítvány, de nem passzív és szolgalelkű, hanem tevékeny: minden megtanult elméletet és gyakorlatot felhasznált, hogy előmozdítsa Don Bosco műveit a haladás útján. Az alapító halála után pedig biztosította a folytonosságot azzal, hogy vállalta a Szalézi Társaság vezetését és fejlesztését akkor, amikor attól tartottak, hogy nem képes túlélni az alapító halálát. 

Rua Mihály a már érvényben lévő regulát szem előtt tartva ugyanolyan atyai lelkületű és barátságos volt, mint maga Don Bosco. A rend irányítása közben számos nehézséggel kellett szembenéznie, de legyőzte azokat. Az alapító útmutatásai általa szervezett, strukturált valósággá váltak. Megerősíti a missziókat és a szalézi lelkiséget. Irányítása alatt a rend hatalmas fejlődésen ment keresztül. Munkásságának ideje alatt a Társaság 33 országban 773 szaléziről 4000-re, 57 házról 345-re és a 6 tartomány 34-re bővült.
VI. Pál pápa 1972-ben  avatta boldoggá. Akkor ezt mondta róla: - Ő volt az, aki a forrásból folyót csinált.

Rua Mihály volt Don Bosco legelső növendéke, akire maga adta rá a papi ruhát. Azóta legkedvesebb segítőtársa volt. Don Rua sokszor kísérte őt nagy útjain, amikor tanúja volt nem egyszer azon rendkívüli eseményeknek, melyek Don Boscóról fel vannak jegyezve. Örökölte Don Bosco kormányzási bölcsességét és tapintatát, de egyszersmind erényeit is.

- Noi due faremo tutto a metà! - Mi ketten mindenben felezünk!

Rua Mihály még gyermekként találkozott Don Boscóval, aki egy jelképes gesztussal előre megmondta neki, hogy ők ketten az életben felezni fognak. 1855-ben tette le az első fogadalmakat. Még csak alszerpap volt, amikor már a születő Szalézi Társaság lelki igazgatójává választották. Amikor 1988-ban Don Bosco utóda lett, meglátszott, hogy valóban mindenben ’felezett" vele. Kinyilvánította hűségét a rendalapító apostoli szándékai és kezdeményezései iránt; átvette annak vonzó atyaiságát; tovább fejlesztette a műveit, fokozva az ő apostoli buzgóságát az ifjak javára, és mindezeket a megváltozott szociális körülményekhez alkalmazta. Rendfőnöksége 22 esztendeje alatt számos utazást tett, hogy megszilárdítsa és támogassa a rendtársak munkáját, akiket gyakran bátorított személyes- és körleveleivel, amelyek Don Bosco szellemének hiteles értelmezését alkották.

Rua Mihály 1837. június 9-én született Torinóban. Kilenc gyermek közül ő volt a legfiatalabb, édesapját nyolc éves korában elveszítette. Harmadikos elemista koráig a Keresztény Iskolatestvéreknél tanult. El kellett volna kezdenie dolgozni a torinói királyi fegyvergyárban, ahol édesapja is munkás volt, de Don Bosco - aki vasárnaponként az iskolájukban gyóntatott - felajánlotta neki, hogy nála folytathatja tanulmányait, és biztosította róla, hogy az anyagiakról majd a Gondviselés gondoskodik.

Egyik nap Don Bosco jutalmakat osztogatott a gyerekeknek. Mihály volt az utolsó a sorban, és későn is érkezett, de így szóltak hozzá: - Fogd csak, Misike!
A pap azonban nem adott neki semmit, hanem hozzátette: - Mi ketten mindent meg fogunk felezni egymással - és így is lett. Ő volt egyike Don Bosco első tanítványainak, akikkel megalapította a Szalézi Társaságot.

A Szeplőtelen Szűz Társaságában együtt dolgozott Savio Domonkossal, példás tanítvány volt, társai között apostol. Don Bosco ezt mondta neki ki: - Segítségre van szükségem. Papi ruhába foglak öltöztetni, egyetértesz? - Egyetértek! - válaszolta.

1855. március 25-én, Don Bosco szobájában Mihály letette a szegénység, a tisztaság és az engedelmesség fogadalmát az Alapító kezébe.

Ő volt az első szalézi szerzetes.
Megkezdi a kemény munkát: matematikát és hittant tanít; segít az ebédlőben, az udvaron és a kápolnában; késő este Szép írásával másolja Don Bosco leveleit és kiadványait, végül pedig tanul is, hogy pap lehessen. Csupán 17 éves volt ekkor! Még a Szent Alajos nyári Oratórium vezetésével is megbízták.

1856 novemberében meghal Margit mama. Mihály elmegy meglátogatni az édesanyját: - Mama, neked lenne kedved eljönni? Mihály édesanyja igent mondott, mint egykor Don Bosco édesanyja, Margit mama, így ebben is osztozkodott egymással a Rua és a Bosco család. 20 éven keresztül maradt Valdoccóban.

Rua Mihály 1858- ban elkíséri Don Boscót IX. Piusz pápához, hogy jóváhagyja regulájukat. Amikor visszatértek, rábízták az első valdoccói Oratórium vezetését.

1860. július 28-án pappá szentelték. Don Bosco ezeket írja neki egy cédulára: - Te majd nálam többet fogsz látni abból, ahogyan a szalézi tevékenység túllép Olaszország határain, és megerősödik a világban.

Rua Mihály nyitja meg az első Torinón kívüli szalézi házat Mirabelló-ban. Néhány évvel később visszatér Valdoccóba, helyettesíti és mindenben segíti Don Boscót.

1884 novemberében XIII. Leó pápa Rua atyát vikáriussá és Don Bosco utódává nevezi ki, aki négy évvel később karjai közt hal meg.

Don Rua, a már érvényben lévő regulát szem előtt tartva ugyanolyan atyai lelkületű és barátságos, mint maga Don Bosco. A rend irányítása közben számos nehézséggel néz szembe, de legyőzi azokat. Megerősíti a missziókat és a szalézi lelkiségét.

1910. április 6-án halt meg Torinóban, 73 éves korában. Munkásságának ideje alatt a Társaság 33 országban 773 szaléziről 4000-re, 57 házról 345-re és a 6 tartomány 34-re bővült.

TISZTELETRE MÉLTÓVÁ NYILVÁNÍTJÁK 1953. JÚNIUS 26-ÁN

BOLDOGGÁ AVATJA 1972. OKTÓBER 29-ÉN VI. PÁL PÁPA

Istenünk, mindenható Atyánk!
Te úgy akartad, hogy Boldog Rua Mihály áldozópap, Bosco Szent János lelki örököse, képmásod kialakítására törekedjen a fiatalokban. Add meg kegyesen nekünk is, hogy az életszentség fényében járva az ifjak előtt, a te Fiadnak, Jézus Krisztusnak igazi vonásait tükrözzük!